Machpela

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 11 feb 2019 om 09:31
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Machpela is de plaats in Kanaän, het latere land van Israël, waar een spelonk was waarin Sara, Abraham, Isaäk, Rebekka, Jakob en Lea begraven zijn. Rachel is er niet begraven.  

Machpéla lag tegenover (Gen. 23:17), ten oosten van Mamré.

Toen Sara in Hebron stierf, kocht Abraham van de Hethiet Efron de spelonk van Machpela met de bijbehorende grond.

Ge 23:19 Daarna begroef Abraham zijn vrouw Sara in de grot op de akker van Machpela, tegenover Mamre - het [tegenwoordige] Hebron - in het land Kanaän. (HSV)

Jacob liet in Egypte zijn zoon Jozef op plechtige wijze zweren dat deze zijn vader in het graf van Isaäk en Abraham zou laten begraven.

Ge 47:29 Toen de dagen voor Israël naderbij kwamen dat hij zou sterven, riep hij zijn zoon Jozef en zei tegen hem: Als ik toch genade in jouw ogen gevonden heb, leg [dan] toch je hand onder mijn heup [en zweer] dat je mij goedertierenheid en trouw zult bewijzen. Begraaf mij toch niet in Egypte, Ge 47:30 maar laat mij bij mijn vaderen liggen. Daarom moet je mij uit Egypte vervoeren en mij in hun graf begraven. Hij zei: Ík zal overeenkomstig uw woorden handelen. Ge 47:31 Hij zei: Zweer [het] mij. En hij zwoer [het] hem. Toen boog Israël zich neer aan het hoofd[einde] van het bed. (HSV)

Later liet Herodes rondom de grafspelonk een heiligdom bouwen. Dit gebouw, dat in de stad Hebron ligt, kan nog steeds bezichtigd worden.

Ligging van Hebron, waar Hethieten woonden en waar Machpela was.
Hebron, ca. 1890-1900, met rechts van het midden het gebouw (met de twee torens)Cave of the patriarch Hebron. Engels gesproken. Gepubliceerd door gebruiker BiblicalProductions op Youtube.com, 5 maart 2010. Speelduur: 1 minuut.