Al-Fatah

Uit Christipedia

Al-Fatah is de eerste en grootste palestijnse bevrijdingsbeweging, opgericht in 1959. Het woord "al-Fatah" betekent "de overwinning". Mede-oprichter en sindsdien leider was Yasser Arafat (1929-2004). Het voornaamste doel is de stichting van een democratische Palestijnse staat. Daartoe voerde al-Fatah strijd met Israël. In 1965 voerde al-Fatah een eerste aanval uit op Israël.

Fatah regeert op de Westoever, de rivaliserende Hamas in de Gazastrook.

De belangrijkste bestuursorganen zijn het Centraal Comité, dat 18 leden telt, en de Revolutionaire Raad, die 120 leden telt. De beweging is intern verdeeld tussen de oudere en jongere garde en tussen gematigden en militanten[1].

Het partijcongres in 2009 onderschreef de tweestatenoplossing (een Palestijnse staat op de Westoever en in de Gazastrook, naast de staat Israël). De beweging behoudt zich het recht voor de wapens op te nemen tegen 'de bezetting', hoewel geweldloze methoden om Israël onder druk te zetten, zoals burgerlijke ongehoorzaamheid, demonstraties en het organiseren van steun voor een boycot van Israël in het buitenland, de voorkeur verdienen[1].

Fatah eist Jeruzalem op als de toekomstige hoofdstad van de Palestijnse staat. Men zal hiervoor blijven ijveren, ook al kost het mensenlevens[2]

Fatah eist ook dat Joodse nederzettingen in de 'bezette' Palestijnse gebieden worden ontmanteld en dat Palestijnse vluchtelingen kunnen terugkeren[3].

De militaire vleugel van Fatah zijn de Al-Aqsa Martelarenbrigades. De volgende video geeft impressies van de strijdvaardigheid en oogmerken van deze groep, die door de Verenigde Staten en Europa als een terroristische organisatie is aangemerkt (nog van kracht in anno 2013). 


Engels ondertiteld. Bron: Palestinian Media Watch, 2013. Zie bronpagina op Palwatch.org voor meer informatie. 

Voetnoten

  1. 1,0 1,1 Nieuwsartikel Fatah-congres onderschrijft tweestatenoplossing op Nieuws.nl, 9 aug. 2009
  2. Nieuwsartikel Fatah: We'll sacrifice victims until Jerusalem is ours op Haaretz.com, 8 aug. 2009
  3. Nieuwsartikel Israël sceptisch over Fatah-congres op Refdag.nl, 10 aug. 2009