Ashdod

Uit Christipedia
(Doorverwezen vanaf Asdod)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ashdod, ook geschreven Asdod of Asjdod, of, naar het Grieks, Azote, is een havenstad in het westen van Israël, gelegen aan de Middellandse Zee. De stad is met 207 duizend inwoners (2007) de vijfde grote stad in Israël.

In 1897 schrijft de American Tract Society Bible Dictionary nog: 'Vandaag de dag is het een miserabel dorp, nog altijd Esdud genoemd'. 

Ashdod was in de oudheid één van de vijf Filistijnse hoofdsteden. Zij ligt ten westen van Jeruzalem, in de streek die bij de verdeling van het land Kanaän aan de stam Juda was toebedeeld. Juda had Ashdod echter niet veroverd.  

Filistijnse pentapolis.png
Judea-Wolters.jpg

De Filistijnen herbergden de buitgemaakte ark van het verbond in tempel van de afgod Dagon te Ashdod

1Sa 5:1 De Filistijnen hadden de ark Gods buitgemaakt en haar van Eben-haezer naar Asdod gebracht.

De inwoners van Ashdod heten Ashdodieten, ook geschreven 'Asdodieten'. Hun taal heette Asdodietisch (Neh. 13:24). Ten tijde van Nehemia waren zij waren tegen de herbouw van de muren van Jeruzalem.

Ne 4:7 Maar toen Sanballat, Tobia, de Arabieren, de Ammonieten en de Asdodieten gehoord hadden, dat de herstelling van de muren van Jeruzalem vorderde, dat de bressen zich begonnen te sluiten, ontstaken zij in hevige woede,

De uit de Babylonische ballingschap teruggekeerde Joden hadden zich helaas vermengd met onder andere Asdodische (ook gespeld 'Asdodietische') vrouwen, zoals Nehemia vaststelt.

Ne 13:23 Ook zag ik in die dagen Joden, die Asdodische, Ammonietische [en] Moabietische vrouwen [bij] [zich] hadden doen wonen.
Ne 13:24 En hun kinderen spraken half Asdodisch, en zij konden geen Joods spreken, maar naar de taal eens iegelijken volks.

De Griekse naam van de stad is Azotus (Gr. Azotos). In de tijd van Christus behoorde de stad tot het gebied van Judea. Filippus verkondigde er het evangelie.

Hnd 8:40 Filippus echter werd in Asdod (Statenvertaling: Azote; Gr. Azotos) gevonden, en hij ging het land door en verkondigde het evangelie aan alle steden, totdat hij in Caesarea kwam.

Filippus kwam in Azotus = Ashdod