Christipedia:Info

Uit Christipedia

Christipedia is een online encyclopedie op bijbelgetrouwe grondslag.

Meewerking. Ieder die de grondslag onderschrijft kan meewerken, zie Aanmelden. Momenteel hebben 42 personen een inlogcode, waarmee ze kunnen inloggen om bestaande artikelen aan te passen of nieuwe tekst of afbeelding toe te voegen. In 2023 leverden 7 van hen een kleine of grote bijdrage.

Oprichting. Christipedia is in december 2008 opgericht door Kees Langeveld, oud-docent en destijds medewerker informatisering bij een overheidsinstelling. Voor informatie over de geschiedenis en ontwikkeling van Christipedia, zie Historie hieronder.

Techniek. Christipedia is technisch gebaseerd op de software Mediawiki.

Beheer. Functioneel beheerders van Christipedia zijn Kees Langeveld en Henk Bouwman. Technisch beheer berust bij Mediawiki-specialisten van Miraheze ([1]). Miraheze wordt beheerd door de WikiTide Foundation.

Statistiek

Enkele cijfers over Christipedia.nl

Aantal accounts (potentiële bijdragers) 42
Aantal artikelen 3.460
Grafiek uit Google Analytics: bovenaan het aantal bezoeken (sessies) aan de site per maand in de periode 1 jan 2011 - 30 nov. 2020. In de peilperiode 7 dec. 23 - 5 jan. 24 ontving Christipedia gemiddeld 1089 bezoeken per dag.

Bovenstaande grafiek wordt niet meer jaarlijks bijgewerkt, omdat Miraheze geen Google Analytics ondersteunt. Meeschrijvers van Christipedia ontvangen desgewenst - mits hun e-mailadres bij ons bekend is - jaarlijks per e-mail een statusbericht.

Privacyverklaring

Bij de behandeling van een aanvraag om mee te werken aan Christipedia worden persoonsgegevens van de aanvrager opgevraagd. Dit kunnen zijn: voornaam, achternaam, geboortedatum, woonadres, telefoon, studie (beroep of werkzaamheid), welke kerk de aanvrager bezoekt. Het doel van de aanvraag is om (1) op grond van voor- en achternaam een account aan te maken (een schuilnaam echter is ook toegestaan) en (2) internetvandalisme te voorkomen. Uw e-mailadres dient om (1) een halfjaarlijkse electronische nieuwsbrief te ontvangen (tenzij u aangeeft deze brief niet te willen ontvangen) en (2) om een medeschrijver de mogelijkheid te geven op u te reageren via e-mail, waarbij uw e-mailadres voor hem verborgen blijft.

Na twee jaar worden de meeste gegevens verwijderd. Wij behouden uw voornaam, achternaam en e-mailadres. Als u ophoudt mee te werken aan Christipedia, dan worden ook die laatste drie gegevens verwijderd. Echter, de gebruikersnaam, veelal samengesteld uit voor- en achternaam, blijft zichtbaar verbonden aan wijzigingen in de revisiehistorie van een pagina.

Christipedia maakt gebruik van Google Analytics om bij te houden hoe gebruikers de website gebruiken. De beheerders van Christipedia kunnen niet zien wie de website bezoeken.

Voor het privacy-beleid van Google, zie https://policies.google.com/privacy?hl=nl. Google gebruikt deze informatie om bij te houden hoe onze website gebruikt wordt, om rapporten over het bezoek van de website aan de beheerders te verstrekken, bijvoorbeeld over aantallen bezoekers en de pagina's die worden opgevraagd.

Christipedia.miraheze.org wordt technisch gehost door Miraheze. Voor de privacyverklaring van Miraheze, zie https://meta.miraheze.org/wiki/Privacy_Policy

Inkomsten en uitgaven

Inkomsten en uitgaven van Christipedia worden vanaf 1 jan. 2020 vermeld op Inkomsten en uitgaven.

Historie

Christipedia maakt uiteraard een ontwikkeling door; die wordt hieronder bijgehouden.

2024: Henk Bouwman treedt aan als tweede functioneel beheerder. — Migratie naar een snellere technische omgeving.

2023: installatie van versie 1.39 van Mediawiki, de software die op Christipedia wordt gebruikt om pagina's te bewerken.

2022: installatie van versie 1.38 van Mediawiki, de software die op Christipedia wordt gebruikt om pagina's te bewerken. — Martin Bergfoort (schuilnaam) legt zijn beheerderstaak neer ter wille van een missionaire roeping.

2020: Naar aanleiding van de eerste donatie is besloten om inkomsten en uitgaven vanaf dit jaar te vermelden op Inkomsten en uitgaven. — Vanaf 2 december, na de voltooiing van de migratie gestart in 2016, wordt de oude software Mindtouch voor Christipedia niet meer gebruikt; in plaats daarvan wordt alleen Wikimedia gebruikt. Oude internetadressen zoals www.christipedia.nl/Artikelen/A/Adam, algemeen: www.christipedia.nl/Artikelen/Letter/Artikelnaam, werken niet meer, ze hebben nu de vorm www.christipedia.nl/wiki/Artikelnaam.

2017: Vanaf dit jaar is het mogelijk Bijbelcommentaar toe te voegen. Voorbeeld: 2 Koningen/Hoofdstuk 2. In de handleiding wordt uitgelegd hoe je Bijbelcommentaar toevoegt.

Feb. 2016: Start van de migratie naar een nieuw softwaresysteem, namelijk Mediawiki. Redenen zijn dat (1) het oude systeem Mindtouch al jaren niet meer verder wordt ontwikkeld, en (2) Mediawiki een stuk gebruiksvriendelijker is geworden door de invoering van de Visual Editor.

Okt. 2013:
Youtube-kanaal geopend. De video's dienen ter illustratie van onderwerpen op Christipedia.nl

Sept. 2013:
Pinterest-account voor Christipedia: http://www.pinterest.com/christipedia/. Op Pinterest.com kan men afbeeldingen verzamelen als op een prikbord. De afbeeldingen van Christipedia dienen ter illustratie van onderwerpen.

Juli 2013:
Upgrade van de wikisoftware (Mindtouch Core) naar versie 10.1.4 .

Aug. 2012:
Christipedia verhuist naar een nieuwe centrale computer.

1 nov. 2011:
Christipedia stapt over van de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 licentie naar de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 licentie. Reden: voorkomen van commercieel misbruik en vergemakkelijken van wederzijds gebruik van informatie tussen Christipedia en Wikipedia.

Juli 2011: 
Kort artikel 'Zakbijbelbond op Christipedia' in de gebeds- en nieuwsbrief van de Zakbijbelbond, 92 jaargang nr. 2 - juli 2011.

31 juli 2011:
Inmiddels is van vrijwel alle bijbelboeken een inleiding geschreven. Vooral André Wisse heeft hieraan bijgedragen.

23 juli 2011:
1000ste pagina is toegevoegd: artikel over Annas.

18 juni 2011:
Facebook-pagina voor Christipedia aangemaakt: http://www.facebook.com/Christipedia

14 april 2011:
Twitter-account voor Christipedia aangemaakt: Twitter.com/Christipedia

4 april 2011:
Als proef zijn alle functies van tekstbewerking vrijgegeven. Aanleiding was de behoefte om subscript (bijv. de 2 in H2O) of superscript (bijv. de 2 in m2) toe kunnen te passen.

December 2010 / Januari 2011:
Christipedia.nl verhuist naar een nieuwe server (computer), waardoor de snelheid toeneemt. De artikelen krijgen een nieuw internetadres: in plaats van christipedia.wik.is het eigen www.christipedia.nl in het adres van een pagina opgenomen. Door een upgrade van de software zijn het gebruiksgemak en de mogelijkheden toegenomen.

Juli 2009:
Christipedia adopteert de internationale Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Licentie en bepaalt hiermee hoe de inhoud van artikelen door anderen gebruikt mag worden.

Mei 2009:
Kort artikel in de omroepgids Visie van de Evangelische Omroep (EO).

April 2009:
Een ingezonden nieuwsbericht op Alpha-Online.nl geeft journalisten aanleiding tot vraaggesprekken en artikelen.
Vraaggesprek in een nieuwsprogramma van GrootNieuwsRadio (1008 AM);
Vraaggesprek met en artikel in De Pers (blz. 4, 1e kolom links);
Vraaggesprek in een radio-uitzending van Radio Nederland Wereldomroep;
Vraaggesprek met en artikel in Nederlands Dagblad;
Artikel op KatholiekNederland.nl, herhaald in artikel op IKONrtv.nl.

December 2008:
Christipedia.nl wordt opgericht door Kees Langeveld, medewerker informatisering bij een overheidsinstelling en oud-docent. De eerste artikelen zijn geplaatst, de eerste medewerker is ingeschreven.