Christipedia:Info

Uit Christipedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Christipedia is een online encyclopedie (in wording) op bijbelgetrouwe grondslag.

Ieder die de grondslag onderschrijft kan meewerken, zie Aanmelden. Momenteel hebben zo'n 75 personen een inlogcode, waarmee ze kunnen inloggen om bestaande artikelen aan te passen of nieuwe tekst of afbeelding toe te voegen. Gemiddeld leveren 6 van hen jaarlijks een kleine of grote bijdrage.

Christipedia is in december 2008 opgericht door Kees Langeveld, oud-docent en destijds medewerker informatisering bij een overheidsinstelling. Voor informatie over de geschiedenis en ontwikkeling van Christipedia, zie Historie hieronder.

Christipedia is technisch gebaseerd op de software Mediawiki. Beheerders van Christipedia zijn Kees Langeveld en Martin Bergfoort. Op verzoek wordt technische en functionele hulp geboden door Mediawiki-specialisten van Miraheze.org.

Statistiek

Enkele cijfers over Christipedia.nl

Aantal accounts (potentiële bijdragers) 81 (stand 31 dec. 2017)
Aantal pagina's
(= algemene pagina's, artikelen, artikelaanzetten, persoonlijke gebruikerspagina's)
2665 (stand 31 dec. 2017)

Statistiek bezoeken.jpg

Grafiek: Aantal bezoeken (sessies) aan de site per maand in de periode 2011-2017. In 2017 ontving Christipedia gemiddeld 991 bezoeken per dag.

Bovenstaande grafiek wordt jaarlijks bijgewerkt. Meeschrijvers van Christipedia ontvangen - mits hun e-mailadres bij ons bekend is - halfjaarlijks per e-mail een statusbericht met statistische cijfers.

Historie

Christipedia maakt uiteraard een ontwikkeling door; die wordt hieronder bijgehouden.

2017: Vanaf dit jaar is het mogelijk bijbelcommentaar toe te voegen. Voorbeeld: 2 Koningen/Commentaar/Hoofdstuk 2. In de handleiding wordt uitgelegd hoe je bijbelcommentaar toevoegt.

Feb. 2016: Start van de migratie naar een nieuw softwaresysteem, namelijk Mediawiki. Redenen zijn dat (1) het oude systeem Mindtouch al jaren niet meer verder wordt ontwikkeld, en (2) Mediawiki een stuk gebruiksvriendelijker is geworden door de invoering van de Visual Editor.

Okt. 2013:
Youtube-kanaal geopend. De video's dienen ter illustratie van onderwerpen op Christipedia.nl

Sept. 2013:
Pinterest-account voor Christipedia: http://www.pinterest.com/christipedia/. Op Pinterest.com kan men afbeeldingen verzamelen als op een prikbord. De afbeeldingen van Christipedia dienen ter illustratie van onderwerpen.

Juli 2013:
Upgrade van de wikisoftware (Mindtouch Core) naar versie 10.1.4 .

Aug. 2012:
Christipedia verhuist naar een nieuwe centrale computer.

1 nov. 2011:
Christipedia stapt over van de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 licentie naar de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 licentie. Reden: voorkomen van commercieel misbruik en vergemakkelijken van wederzijds gebruik van informatie tussen Christipedia en Wikipedia.

Juli 2011: 
Kort artikel 'Zakbijbelbond op Christipedia' in de gebeds- en nieuwsbrief van de Zakbijbelbond, 92 jaargang nr. 2 - juli 2011.

31 juli 2011:
Inmiddels is van vrijwel alle bijbelboeken een inleiding geschreven. Vooral André Wisse heeft hieraan bijgedragen.

23 juli 2011:
1000ste pagina is toegevoegd: artikel over Annas.

18 juni 2011:
Facebook-pagina voor Christipedia aangemaakt: http://www.facebook.com/Christipedia

14 april 2011:
Twitter-account voor Christipedia aangemaakt: Twitter.com/Christipedia

4 april 2011:
Als proef zijn alle functies van tekstbewerking vrijgegeven. Aanleiding was de behoefte om subscript (bijv. de 2 in H2O) of superscript (bijv. de 2 in m2) toe kunnen te passen.

December 2010 / Januari 2011:
Christipedia.nl verhuist naar een nieuwe server (computer), waardoor de snelheid toeneemt. De artikelen krijgen een nieuw internetadres: in plaats van christipedia.wik.is het eigen www.christipedia.nl in het adres van een pagina opgenomen. Door een upgrade van de software zijn het gebruiksgemak en de mogelijkheden toegenomen.

Juli 2009:
Christipedia adopteert de internationale Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Licentie en bepaalt hiermee hoe de inhoud van artikelen door anderen gebruikt mag worden.

Mei 2009:
Kort artikel in de omroepgids Visie van de Evangelische Omroep (EO).

April 2009:
Een ingezonden nieuwsbericht op Alpha-Online.nl geeft journalisten aanleiding tot vraaggesprekken en artikelen.
Vraaggesprek in een nieuwsprogramma van GrootNieuwsRadio (1008 AM);
Vraaggesprek met en artikel in De Pers (blz. 4, 1e kolom links);
Vraaggesprek in een radio-uitzending van Radio Nederland Wereldomroep;
Vraaggesprek met en artikel in Nederlands Dagblad;
Artikel op KatholiekNederland.nl, herhaald in artikel op IKONrtv.nl.

December 2008:
Christipedia.nl wordt opgericht door Kees Langeveld, medewerker informatisering bij een overheidsinstelling en oud-docent. De eerste artikelen zijn geplaatst, de eerste medewerker is ingeschreven.