Dragqueen

Uit Christipedia
Drie mannen als dragqueens.

Een dragqueen is veelal een man die zich voor een openbaar optreden op extravagante en glamoureuze wijze als een vrouw kleedt en opmaakt. Dit gedrag is een vorm van travestie.

Vrouwen die zich op deze wijze als mannen kleden heten dragkings. Een dragqueen kan ook een vrouw zijn[1].

'Drag'. Het woord drag slaat op het dragen van kleding van het andere geslacht, dat ook wel travestie of crossdressing word genoemd. Het gebruik van de term drag in zijn huidige betekenis ontstond rond 1870, maar de oorsprong daarvan is onzeker. Mogelijk is het ontstaan als vakjargon in de theaterwereld voor het slepen van iemands jurk over de vloer. Het Engelse werkwoord 'to drag' = slepen.

Homocultuur

Zich kleden als het andere geslacht is een vast onderdeel van de homocultuur, waarin talrijke travestieartiesten of dragqueens zijn die optreden in homo-uitgaansgelegenheden en bij homo-evenementen.

Bevordering van identiteits- en rolverwarring

Sommigen maken er werk van om in het maatschappij het vreemde verschijnsel van drag queens zichtbaar te maken, te doen accepteren en te normaliseren in de maatschappij, en dat doorgaans als onderdeel van de zichtbaarmaking enz. van abnormale geslachtelijke gedragingen.

Beïnvloeding van kinderen. In 2015 kwam een moeder in de Verenigde Staten op het idee om jonge kinderen in contact te brengen met drag queens. Zij wilde haar zoontje meer leren over genderdiversiteit en bedacht voorleesuren door een dragqueen in de klas. In de Groot-Brittannië bezoeken dragqueens van de organisatie Drag Queen Story Time scholen om kinderen voor te lezen. Het doel is kinderen al op jonge leeftijd laten kennismaken met diversiteit en acceptatie bevorderen. Zoals een dragqueen zei: "In iedere klas zit een meisje dat een tomboy is, of een jongen die rond rent in een prinsessenjurk. We moeten hun laten zien dat dat oké is. Ze mogen anders zijn, ze hoeven niet te voldoen aan stereotypes."[2]

Dragqueen bij kinderen in een bibliotheek in Montreal (Canada)

In Nederland zijn de voorleesuren door geslachtelijk ongepast en buitenissig geklede mannen (of vrouwen: drag kings) in opkomst. Een drag king zei in 2018: "Zo kwam de bibliotheek in Nijmegen bij ons. Die vroeg of we een keer langs wilden komen, geïnspireerd op Drag Queen Story Time." "We willen laten zien dat je kunt zijn wie je bent", vertelde zij. "Dat het niet uitmaakt als een jongen een jurk aantrekt. Dan ben je niet meteen een meisje of homo, dan ben je gewoon een jongen met een jurk aan."[2] De geslachtsverwarrende 'voorlichting' wordt aangepast aan de leeftijd en leefwereld van het kind. "Bij de allerjongsten gaat dat vooral over vriendschap: mogen twee jongens elkaar hand vasthouden op het schoolplein bijvoorbeeld?" Heel jonge kinderen worden bijvoorbeeld voorgelezen uit een boek over een schaapje dat een biggetje wil worden.

De Nederlandse homobelangenorganisatie COC juicht de voorleessessies door drag queens toe. Een woordvoerder zei in 2018: "De samenleving is divers: jongens vallen op jongens, meisjes vallen op meisjes of allebei. Het is belangrijk dat dat voor jonge kinderen vanzelfsprekend wordt."[2]

Seksualisering

Sommige dragqueens vertonen tegenover kinderen en hun ouders gedrag dat seksueel prikkelt of van seksuele opwinding spreekt. Zulk optreden heeft protesten tegen de seksualisering van kinderen verwekt.

Zie ook

Travestie.

Meer informatie

Travestie, nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is verwerkt op 30 okt.2019.

Michael Brown, Get Outraged and Stay Outraged, Stream.org, 26 juni 2019. Kritisch artikel.

Bronnen

Travestie, nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is verwerkt op 30 okt.2019.

Drag (kleding), nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is verwerkt op 30 okt.2019.

Drag queens lezen voor aan kinderen voor meer acceptatie, NOS.nl, 1 okt. 2018.

Voetnoten