Fossiel

Uit Christipedia

Een fossiel is een in gesteente bewaard overblijfsel of spoor (bijv. voetafdruk) van een mens, dier of plant. Zeer veel fossielen zijn zelf niet versteend.  

Fossilisatie is een proces dat een paar uur tot (volgens de standaard wetenschappelijke opvatting) zelfs een miljoen jaren kan duren.

Er zijn wereldwijd talloze fossielen gevonden. In de Karoo-hoogvlakte in het zuiden van Afrika zijn gemiddeld twee fossielen per vierkante meter gevonden; naar schatting zijn er in totaal een miljoen ontdekt; hiervan zijn ongeveer 40.000 fossielen verzameld[1]. Misschien is deze hoge concentratie van fossielen te danken aan de zondvloed, waarvan het wassende water de dieren naar hoger terrein dreef.

Het fossielenbestand van de aarde wijst op snelle fossilisatie en vormt een machtig getuigenis van de wereldwijde zondvloed. Niet alle fossielen zijn ontstaan door de zondvloed. Ook vulkaanuitbarstingen, lawines en kleinere overstromingen kunnen organismen bedelven onder een laag materie.

De duiding van fossiele resten is lastig. "Paleoantropologen moeten het doen met weinig, vaak fragmentaire fossielen, die daardoor moeilijk te interpreteren zijn. Bovendien zetten nieuwe vondsten de bestaande meningen vaak weer op hun kop. Ook deelt niet iedereen dezelfde visie."[2]

Voetnoten

  1. P. van der Ploeg, De datering van fossielen en gesteenten, artikel op EternalGloriousLight.com, zonder jaar.  
  2. Bron: Evolutie van de mens in vier fasen, artikel op Natuurinformatie.nl, auteur onbekend.