Gay Pride Parade

Uit Christipedia

Gay Pride Parade of Gay Pride is de gebruikelijke benaming voor een manifestatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LGBT), die jaarlijks in vele landen wordt gehouden en die een feestelijk èn demonstratief karakter heeft.

Deze manifestaties hebben plaatselijk vaak verschillende namen, zoals Roze Zaterdag (in Nederland), Belgian Pride (in België), Christopher Street Day (CSD), Pride Parade, LGBT Pride, etc.

In Nederland heet deze manifestatie Roze Zaterdag. Deze Nederlandse versie van de Gay Pride Parade werd voor het eerst gehouden in 1977. Zij moet niet verward worden met de Amsterdam Gay Pride, die jaarlijks sinds 1996 wordt gehouden en oorspronkelijk bedoeld was als een feest rondom de Canal Parade.

In België werd vanaf 1979 een Roze Zaterdag georganiseerd, maar deze heet sinds 2010 The Belgian Pride.

Gay Pride parades over de hele wereld zijn berucht om de volgende feiten[1]:

  • deelnemers in ondergoed of lederen bondage-dracht
  • halfnaakte dansers
  • onkuise dansen
  • openbare onzedige handelingen
  • zeer schaars geklede mensen

Tijdens de Gay Pride in de Zuidkoreaanse hoofdstad Seoul in 2015 gingen duizenden christenen de straat op, nadat christelijke activisten eerder een vergeefse poging gedaan om de mars niet door te laten gaan. Tijdens de mars lagen duizenden christenen op de grond, zodoende uitdrukking gevend aan hun smeekbede om de mars te stoppen. 

De tocht, waar dit jaar ongeveer vijfduizend mensen op af zijn gekomen, is al jaren een bron van spanning tussen de meer seculiere bevolking en ultra-orthodoxe groeperingen die aanstoot nemen aan homoseksualiteit in het openbaar. In Israël is de meerderheid van de bevolking meer seculier dan gelovig. Een minderheid is ultra-orthodox maar wel zeer aanwezig, zeker in Jeruzalem.

Gay Pride in Israël. De eerste parade in Israël vond plaats in 1997 in Tel Aviv. De parade van Tel Aviv is (anno 2015) de bekendste en grootste Gay Pride in Israël en tevens de grootste in het Midden-Oosten. In 2015 kwamen daar 100.000 mensen op af.

De parade in Jeruzalem is al jaren een bron van spanning tussen de meer seculiere bevolking en ultra-orthodoxe groeperingen die aanstoot nemen aan openlijke homoseksualiteit. In deze stad vond in 2005 de vierde jaarlijkse homoparade plaats, ondanks protesten van vele voorgangers van christelijke, joodse en islamitische gemeenschappen in Jeruzalem, die gezamenlijk het stadsbestuur van Jeruzalem hadden verzocht toestemming voor de parade in te trekken. Het stadsbestuur bewilligde, maar het besluit werd nietig verklaard door een gerechtshof. In Jeruzalem was in 2006 de tweede WorldPride, een internationale versie van de Gay Pride, die in 2005 de eerste aflevering in Rome had. In 2015 kwamen op de jaarlijkse Gay Pride Parade in Jeruzalem ongeveer vijfduizend mensen af. 

Bronnen

Art. Gay Pride Parade op Wikipedia.nl, geraadpleegd 1 aug. 2015. Hiervan is enige tekst verwerkt op 1 aug. 2015. 

Duizenden christenen protesteren tegen Gay Pride in Zuid-Korea, nieuwsbericht op CIP.nl, 1 juli 2015.

Voetnoot

  1. Genoemd in een petitie gericht aan het bestuur van Disney naar aanleiding van een Gay Pride bij Disney Parijs. De petitie kon in 2020 getekend worden op Citizengo.org: https://www.citizengo.org/en/node/171918