Geschiedenis van Israël/2000-heden

Uit Christipedia

2000

Israël biedt de Palestijnen 93 procent van de Westoever aan. De Palestijnen mogen van de Israëliers een eigen staat hebben met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. De Palestijnen wijzen het aanbod af. De terreur van Palestijnse zijde neemt toe.

Paus Johannes Paulus II brengt een bezoek aan Israël.

2000-2005: Tweede intifada. De tweede Palestijnse Opstand brak uit nadat Ariel Sharon in september 2000 een bezoek brengt aan de Tempelberg. Het bezoek vormde de aanleiding tot de tweede Intifada, die aanhield tot 2005 en aan duizenden het leven kostte.

12 oktober 2000: Twee Israëliërs in Ramallah vermoord en verminkt. Twee Israëlische reservisten komen per ongeluk in de stad Ramallah terecht en worden door de Palestijnse politie aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De Palestijnse Autoriteit slaagt er niet hen te beschermen. De beide mannen worden vermoord. Een meute sleept hen vervolgens door de stad. Organen worden uit hun lichaam gehaald en triomfantelijk getoond.

2001

Ariel Sharon (geb. 1928) wordt de 11e premier van Israël.

2002

27 maart 2002: Arabische Vredesinitiatief. Op 27 maart 2002 komt koning Abdullah van Saoedi-Arabië met het zogenoemde Arabische Vredesinitiatief. Dit brengt het volgende voorstel:

  • Israël trekt zich volledig terugtrekken uit de in 1967 veroverde gebieden, waaronder Oost-Jeruzalem en de Golanhoogte;
  • er komt een onafhankelijke Palestijnse staat;
  • Oost-Jeruzalem wordt de hoofdstad van de Palestijnse staat;
  • Israël laat 5 miljoen Arabische ‘vluchtelingen’ toe.

Als Israël dit voorstel zou aanvaarden, zouden alle Arabische landen de betrekkingen met Israël normaliseren.

8 juni 2002. In Jeruzalem wordt de eerste parade van homoseksuelen gehouden, waaraan zo'n 4000 mensen deelnemen. Tegenstanders laten zich niet onbetuigd.

In 2002 vangt de bouw van een muur/hek aan om Israël te beschermen tegen terroristische aanslagen uit de Westoever en wapenhandel tegen te gaan.

2003

Premier Sharon zegt: „Wij zijn bereid om voort te gaan met zijn uitvoering: twee staten –Israël en een Palestijnse staat– die naast elkaar bestaan in rust, veiligheid en vrede.”

2004

Op 22 maart liquideert Israël de geestelijk leider van de Al Qassam Brigades, de 67-jarige sjeik Ahmed Yassin, door de raketten afgevuurd door een helikopter.

Op 9 juli 2004 stelt het Internationale Gerechtshof in Den Haag dat het veiligheidshek opgericht door Israël onwettig is. Het bepaalt tevens dat alle Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden illegaal zijn. Het Internationaal Gerechtshof is de hoogste juridische instantie in de wereld.

Op 26 oktober 2004 keurt het parlement een plan goed van premier Sharon voor de ontruiming van de Gazastrook en het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Tot grote woede van duizenden Joodse kolonisten die daar weg moeten.

2005

Ontruimingen. Een erg moeilijke en pijnlijke gebeurtenis is de ontruiming van ca. 9500 Joodse Israëliërs van Gush Katif in de Gazastrook en enkele nederzettingen op de Westoever.  

Terugtrekking uit Gaza. Israël trekt zich in augustus terug uit de Gazastrook; 21 nederzettingen daar worden ontruimd en 8500 Israëlische inwoners in het gebied moeten huis en haard verlaten. Israël hoopt hiermee de vrede te bevorderen. Helaas neemt het aantal raketbeschietingen vanuit de Gazastrook aanzienlijk toe (179 in 2005, 949 in 2006).

Hamas ontvoert een Israëlische militair, Gilad Shalit. Hij zou pas in 2011 worden vrijgelaten, in ruil voor ruim duizend Palestijnse gevangenen.

Premier Sharon stapt in november uit de Likoedpartij en richt een eigen partij op, Kadima (= 'Vooruit'). De nieuwe partij trok een derde deel van Likoed en een aantal prominente leden van de Arbeiderspartij aan.

BDS-beweging. In de betwiste zogenaamde Palestijnse gebieden ontstaat de BDS-beweging, een boycotcampagne om Israël onder druk te zetten.

2006

Premier. Premier Ariel Sharon raakt op 4 januari na een hersenbloeding in een diepe coma, waarin hij blijft tot zijn overlijden in 2014. Vicepremier Ehud Olmert neemt zijn taak over. De partij van Sharon en Olmert wint in maart 2006 de verkiezingen.

Tweede Libanonoorlog. Hezbollah ontvoert drie Israëlische soldaten in een grensoverschrijdende aanval. Dit leidt tot een oorlog met Israël die 50 dagen duurt, van 12 juli tot 14 augustus. De Israëlische luchtmacht vernietigt veel van Hezbollah's militaire capaciteit. De oorlog kost aan 121 Israëlische soldaten het leven en 1244 gewonden. Daarnaast worden er 44 burgers gedood en 1384 gewond.

Gazastrook. Hamas wint de Palestijnse verkiezingen in de Gazastrook.

2007

Israël stelt een blokkade in rond de Gazastrook, om de instroom van wapens voor Hamas, dat in de Gazastrook de macht heeft gegrepen, te voorkomen.

Op 6 september 2007 vernietigt de Israëlische luchtmacht een illegale kernreactor in aanbouw bij al-Kibar in Syrië, omdat Israël wil voorkomen dat Syrië een atoomwapen maakt. In 1981 deed Israël iets dergelijks in Irak.

2008

Bod van Olmert aan de Palestijnen. Israël accepteert bijna alle Palestijnse eisen en biedt bijna 100% van de Westoever aan. De Palestijnen verwerpen het voorstel van de Israëlische premier Olmert.

27 dec. 2008 - 18 januari 2009: operatie Gegoten Lood. Israël voert een militaire operatie in de Gazastrook uit onder de naam Gegoten Lood (Engels: Operation Cast Lead; Hebreeuws: מבצע עופרת יצוקה, Mivtza Oferet Yetzukah). De operatie begint op 27 december 2008 met Israëlische luchtaanvallen en wordt op 3 januari 2009 aangevuld met een grondoffensief. De aanleiding van de Israëlische aanval waren raket- en mortieraanvallen van Hamas en andere militante Palestijnse groeperingen, die jarenlang vanuit de Gazastrook op Israëlisch grondgebied werden uitgevoerd. Doel van Israël was het vernietigen van de militaire infrastructuur van Hamas, die onder meer bestaat uit tunnels voor de smokkel van onder andere wapens tussen de Gazastrook en Egypte.

Bij de gevechten en luchtaanvallen vielen onder de inwoners van de Gazastrook ongeveer 1.300 doden, van wie (afhankelijk van de bron) een derde tot twee derde burgerslachtoffers zouden zijn. Ook werden 20.000 gebouwen in de Gazastrook verwoest of beschadigd. De materiële schade werd geschat op € 1,3 miljard. Het conflict eindigde met het eenzijdig afkondigen van een bestand door zowel Israël, als (korte tijd later) Hamas.

Meer informatie over de operatie Gegoten Lood: https://nl.wikipedia.org/wiki/Conflict_in_de_Gazastrook_2008-2009

2010

Op 21 februari 2010 kondigt Israël aan dat het de plaats van het Graf van de Aartsvaders zal opnemen in een nationaal plan voor de bescherming en het herstel van erfgoedsites. De aankondiging leidt tot protesten van de Verenigde Naties, Arabische regeringen en de Verenigde Staten.

2011

In febr. 2011 steunen 14 van de 15 leden van de VN-Veiligheidsraad een Palestijnse resolutie, waarin de Israëlische 'nederzettingen' in Judea en Samaria illegaal worden verklaard. Tot woede van de Palestijnen stemmen de Verenigde Staten tegen.

In 2011 neemt het aantal Joodse kolonisten in de Palestijns gebieden met 13.000 toe, van bijna 524.000 naar bijna 537.000 zielen.

Israel plaatst in maart raketafweer bij de Gazastrook. Het systeem Iron Dome moet beschermen tegen de raketten die Palestijnen afvuren. Het antiraket-systeem volgt de raketten en schiet ze tijdens de vlucht kapot. De installaties kunnen binnen enkele uren worden afgebroken en elders in Israel worden opgebouwd. De regering zegt dat het anti-raketsysteem niet waterdicht is en nog verder zal worden verbeterd.

In augustus sluipt een groep gewapende mannen vanuit Egypte de grens over bij Eilat en doodt acht Israëliërs. Bij de Israëlische vergelding komen zes Egyptische grenswachten om.

Israël laat in het najaar meer dan duizend gedetineerde Palestijnen, onder hen terroristen, vrij in ruil voor de militair Gilad Shalit. Hij was sinds juni 2006 in handen van de Palestijnse beweging Hamas.

In 2011 worden van de Gaza-strook 680 aanvallen met raketten en mortier gepleegd, waaronder 80 middellange-afstandsraketten van het type Grad-raketten. Er zijn weinige lichamelijke slachtoffers.

2012

Juli. Een zelfmoordaanslag op een bus in Burgas, Bulgarije, kost aan 42 Israëlische toeristen het leven.

Operatie Wolkkolom. De raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël nemen toe. Als reactie lanceert Israël in november de militaire operatie 'Verdedigingszuil', in het Hebreeuws eigenlijk 'Wolkkolom', een verwijzing naar de Wolkkolom waarmee God het volk afschermde van de Egyptenaren. De leider van de militaire tak van Hamas wordt door Israël omgebracht. De Israëlische premier Netanyahu verklaart op 15 november: „In plaats de inwoners van Gaza een betere toekomst te geven, heeft de top van Hamas met steun van Iran Gaza verandert in een terreurbolwerk. Ze vuurden duizend raketten af op onze steden, dorpen op onze burgers en kinderen. Ze smokkelden duizenden raketten en projectielen Gaza binnen en ze hebben deze doelbewust verstopt in bewoonde gebieden, in huizen, in scholen en bij ziekenhuizen. Alleen dit jaar al heeft Hamas meer dan duizend raketten afgevuurd op Israël, inclusief bijna 200 raketten in de afgelopen 24 uur.” De oorlog duurt 8 dagen en eindigt met een wapenstilstand, waarbij Egypte bemiddelde. Er kwamen 166 Palestijnen en zes Israëliërs om het leven.

Raketten. In 2012 werden 2248 raketten op Israël afgevuurd.

2013

Op 5 juli vernietigt de Israëlische luchtmacht Russische wapens in een opslagplaats in de Syrische havenstad Lataki.

Ook in 2013 werd Israël met raketten bestookt uit de Gazastrook. Zie de lijst van Palestijnse raketaanvallen op Israël in 2013 (Wikipedia, Engels).

2014

Sharon overleden. Op 11 januari overlijdt oud-premier en oorlogsheld Ariel Sharon op 85-jarige leeftijd, na 8 jaar in coma te hebben gelegen. Als militair en politicus was hij gevierd èn omstreden. Sharon was premier van 2001 tot 2006.

President. Op 10 juni wirdt Reuven Rivlin wordt door het Israëlische parlement tot president van Israël gekozen.

Ontvoering. Op 12 juni worden drie Joodse tieners, woonachtig op de Westelijke Jordaanoever, ontvoerd. Israël kamt de Westoever uit en verrichten arrestaties. Palestijnen reageren agressief. Op 30 juni worden de dode lichamen van de drie jongens in een greppel gevonden. Uit vergelding vermoorden in Israël Joodse mannen een Arabische tiener. De spanningen tussen Joden en Palestijnen lopen hierdoor op.

Operatie Vaste klif. Op 8 juli, als vergelding voor aanhoudende raketbeschietingen uit de Gazastrook (zo'n 500 raketaanvallen in de maand juni), begint de weermacht van Israël operatie Vaste Klif (Hebr. Tzuk Eitan; Engels: Protective Edge, beschermrand). Het leger wil de rakettenregen doen ophouden, tunnelwerken in de Gazastrook vernietigen en Hamas (dat in de Gazastrook heerst) verzwakken en daardoor de veiligheid van de burgers in Israël verbeteren. Israël voert luchtaanvallen uit en valt met grondtroepen de Gazastrook binnen. Hamas vuurt duizenden raketten af op Israël. De wapens zwijgen op 26 augustus, na een door Egypte bemiddelde wapenstilstand. De oorlog heeft zeven weken geduurd. Aan Palestijnse zijde zijn, volgens VN-onderzoekers, 2.251 doden gevallen (waarvan 1462 burgers), aan Israëlische kant 73 (67 soldaten en 6 burgers). 

Arjan, een Nederlander op bezoek in Tel Aviv, meldde in juli 2014 over de raketaanvallen vanuit de Gazastrook[1]:

Tel Aviv, Israël, vrijdag 11 juli, 20:42 uur. Shabbat is net begonnen. Families zijn vanuit de synagogen onderweg naar huis, of hebben zich zojuist geïnstalleerd voor het uitgebreide shabbatsmaal. ‘Shabbat shalom’, klinkt het uit hun kelen.

De nauwelijks ingetreden shabbatsrust wordt ineens ruw verstoord. Het ‘Tzeva adom’ schalt door de straten van de stad. Luchtalarm. Opnieuw zijn er vanuit Gaza raketten onderweg naar Tel Aviv. Maken dat je wegkomt dus. Net als ik zoeken de honderdduizenden inwoners van Tel Aviv haastig hun weg naar veiliger oorden. Naar de schuilkelder van hun woning, of -als die er niet is- naar het trappenhuis van hun flatgebouw. Een minuut en 52 seconden lang klinkt het luchtalarm. Het leven in Tel Aviv staat even helemaal stil. Iedereen houdt z’n adem in.

Drie harde knallen schrikken het luchtruim boven de stad op. Eén heel dichtbij, twee wat verder weg. Bijna automatisch ga ik er vanuit dat de Iron Dome, Israëls raketafweersysteem, ook deze serie projectielen succesvol heeft onderschept. Iedereen gaat weer verder met waar hij mee bezig was. Het leven gaat door. 

Meer informatie over de operatie Beschermende RandOperation Protective Edge (Wikipedia, Engels)

Op 24 juli wordt de nieuwe president Reuven Rivlin beëdigd, nadat hij anderhalve maand eerder is verkozen. Hij volgt president Peres op, die hij bedankt voor het levenslang dragen van Israëls last. Daarmee wordt Rivlin de tiende president van de staat Israël. Hij is lid van de politieke partij Likoed.

De onderhandelingen met de Palestijnen houden op (in jan. 2016 zijn ze nog niet hervat.

In 2014 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 20 resoluties aan die Israël veroordeelden, en slechts vier aangaande andere staten, respectievelijk Syrië, Noord-Korea, Oekraïne en tegen Iran.

Meer informatie over 2014 in Israël: 2014 in Israel (Wikipedia, Engels)

2015

Anno 2015 woont ongeveer de helft van alle Joden in Israël.

Immigratie. Bijna 30.000 joden komen als immigranten Israël binnen, het hoogste aantal in vijftien jaar. Onder de nieuwkomers zijn opvallend veel Joden uit Oekraïne en Frankrijk (7900 Franse joden)[2].

In 2015 besluit Israël de nog 9000 overgebleven Joden in Ethiopië naar Israël te brengen. Zie verder in 2016.

Spaans staatsburgerschap. Spanje geeft duizenden nakomelingen van Spaanse joden het Spaanse staatsburgerschap. Het zijn asielzoekers, vooral uit Marokko, Turkije en Venezuela, die op grond van een nieuwe wet recht hebben op de Spaanse nationaliteit. De wet moet een zwarte bladzijde uit de Spaanse geschiedenis gedeeltelijk rechtzetten. In 1492 dwong Spanje de joden zich te bekeren tot het katholieke geloof. Miljoenen joden die zich niet wilden bekeren sloegen op de vlucht; anders zouden ze ter dood zijn gebracht[3].

Aanslagen. Vanaf september is er van Palestijnse zijde een golf van aanslagen in Israël en op de Westoever. Van 13 september tot 15 maart 2016 (tussenstand zijn 34 mensen gedood door terreuraanslagen en werden 401 mensen gewond. Aan de aanslagen bestaan uit: 202 steekpartijen, 83 aanvallen met vuurwapens, 43 pogingen tot dodelijke aanrijding met een auto.

Europees labelingbesluit. Op 11 november gaat de Europese Unie over tot de etikettering (labeling, niet boycotten) van Israëlische producten uit de 'bezette' gebieden in Judea, Samaria en de Golan.

2016

Joden op de Westoever. Op 1 januari 2016 wonen er 406.302 Joden in Judea en Samaria, in nederzettingen op de Westoever. In de oostelijk gelegen Joodse wijken van Jeruzalem (bijv. Pisgat Zeev, Ramat Shlomo, Ramot, Gilo, Ramat Eshkol, enz.), die deel uitmaken van de Westelijke Jordaanoever, wonen nog ongeveer 360.000 Joden.

NAVO-partner. Nadat Turkije zijn veto heeft ingetrokken, kan Israël partner (geen lid) van de NAVO worden.

Golan. Op 11 april 2016 herhaalt premier Netanyahu Israëls standpunt ten aanzien van de Golanhoogten dat het gebied voor altijd een deel van Israël zal blijven.

Veldhospitaal. Het veldhospitaal van de Israëlische krijgsmacht wordt als het beste van de wereld beoordeeld.

Operatie Goede Buur. Israël lanceert Operatie Goede Buur met een veldhospitaal aan de Syrische grens. In het hospitaal is dag en nacht een medische staf aanwezig om zorg te verlenen aan mensen uit Syrië. Zie ook 2017.

Immigratie. Israël besluit in augustus 1300 van de 9000 nog in opvangkampen wonende Ethiopische Joden binnen een jaar naar Israël te brengen.

23 dec. 2016. De VN neemt een resolutie aan die het bouwen van nederzettingen in Oost-Jeruzalem en in het Israëlische district Judea en Samaria (Westoever) verbiedt. Het bouwen van nederzettingen zou "een flagrante schending" van het internationaal recht zijn.

2017

Joden op de Westoever. De populatie in de ‘nederzettingen’ telt op 1 januari 420.899 zielen.

Operatie Goede Buur. Dit jaar kregen 685 Syrische kinderen kritieke medische zorg kregen. Zie 2016.

Aanwas. De bevolking groeit met 163.000 (1,9%)[4] tot ruim 8,8 miljoen mensen. Van de nieuwe aanwas zijn 28.400 Joodse immigranten[5]

Economie. De economie van Israël groeit met 4,4%, de hoogste groei van alle ontwikkelde landen. Voor het eerst overtreft het Israëlische BNP (bruto nationaal product) per hoofd van de bevolking die van belangrijke, grote geïndustrialiseerde landen zoals Groot-Brittannië, Japan en Frankrijk.

2018

Joden op de Westoever. De populatie in de ‘nederzettingen’ telt op 1 januari 435.159 zielen, een stijging van 3,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Israël stelt een zwarte lijst samen van zo'n 20 organisaties uit de BDS-beweging; hun vertegenwoordigers mogen Israël niet meer binnenkomen.[6]

Februari. Israël onderschept een drone van Iraanse makelei die vanuit Syrië het Israëlische luchtruim binnendringt. Daarop voeren de Israëliërs luchtaanvallen uit op twaalf Syrische en Iraanse doelen in Syrië. Het Syrische leger haalt met luchtafweergeschut een Israëlisch F-16 gevechtsvliegtuig neer. Het stort neer in het noorden van Israël. De twee piloten konden zich met hun schietstoel in veiligheid stellen. Een Syrische luchtafweerraket valt op Israëlisch grondgebied, maar veroorzaakt geen schade. Israël voerde al eerder aanvallen op Iraanse militaire bases in Syrië uit, vooral in het zuiden van dat land.

Maart. Een Israëlische judoka wint de gouden medaille op de International Judo Grand Prix in Agadir, Marokko in de categorie tot 57 kilogram. Onder druk van de Internationale Judo Federatie stonden de Marokkaanse organisatoren het spelen van het Israëlische volkslied Hatikva en het heisen van de vlag van de Joodse staat toe[7].

Pesachoffer. Op 26 maart vindt de zevende, jaarlijkse re-enactment van het Pesachoffer plaats in het Davidson-centrum. Een record aantal van 1500 mensen wonen de ceremonie bij, die verricht wordt door een 20-tal priesters in authentieke priesterkleding.[8]

70e verjaardag. Israël viert op 19 april, naar de Joodse kalender (die op de stand van de maan is gebaseerd), zijn 70-jarig bestaan. Naar de Gregoriaanse kalender valt de verjaardag op 14 mei.


Revival of a Nation. Geschiedkundige Engelstalige video van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de staat Israël.

Natiestaatwet. Israël neemt de Natiestaatwet aan, die het Joodse karakter van de staat en de relevante Joodse symbolen die de staat vertegenwoordigen, in het grondwettelijk recht vastlegt. De wet maakt geen inbreuk op de burgerlijke vrijheden van niet-Joodse burgers.

Bijbels themapark. In september wordt bij gelegenheid Israëls 70e verjaardag een bijbels themapark geopend in Katzrin, een dorp in de Golan. Het park is onderhoudend en informatief over Bijbelse gebeurtenissen, zoals de zondvloed en de uittocht uit Egypte. De verhaalde gebeurtenissen hebben ook een actuele betekenis.[9]

Gazastrook. Op 12 en 13 november 2018 wordt het zuiden van Israël bestookt met meer dan 460 raketten vanuit de Gazastrook.

Hezbollah's aanvalstunnels. In december begint het Israëlische leger grensoverschrijdende tunnels, die door Hezbollah van Libanon zijn gegraven, bloot te leggen en onbruibaar te maken (Operatie Noordelijk Schild).

2019

Op 25 maart 2019 erkennen de Verenigde Staten als eerste land de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogte. Israël veroverde het gebied in 1967 op Syrië en annexeerde het in 1981. Bezit van de hoogte is van groot belang voor de veiligheid van Israël.

De parlementsverkiezingen in april worden gewonnen door de partij Likoed, die 36 van de 120 zetels krijgt, één meer dan de nieuwe Blauw-Wit-partij.

In november maken de Verenigde Staten bekend, dat zij de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet langer als strijdig met het internationaal recht beschouwen. Daarop zendt een groep van 250 Israëlische rabbijnen een brief aan de Amerikaanse president Donald Trump, waarin ze hun erkentelijkheid betuigen voor zijn buitenlands beleid ten aanzien van de staat Israël. "Twee jaar geleden verdienden we erkenning, door u en door de Verenigde Staten van Amerika, van de centrale ligging van Jeruzalem, en nu hebben we erkenning verdiend voor de wettigheid van de Joodse vestiging in Judea en Samaria."[10]

2020

Trumps voorstel voor vrede. Het plan voor vrede dat de Amerikaanse president Trump presenteert stelt eisen aan Israël en de Palestijnen. Israël moet een Palestijnse staat erkennen en gedurende vier jaren stoppen met de bouw of uitbreiding van nederzettingen op de Westoever. De Palestijnen moeten Israël als de Joodse staat erkennen met de nieuwe grenzen, de aanspraak op oude stadskern van Jeruzalem als hun deel van hun toekomstige hoofdstad opgeven, het demilitariseren van de Gazastrook, het ontwapenen van Hamas, het opgeven van de eis dat de gevluchte Palestijnen of hun nakomelingen mogen terugkeren naar het land van Israël, het stoppen van betalingen aan gezinnen van terroristen. De Palestijnen wijzen Trumps plan af. [11]

Normalisering van enkele buitenlandse betrekkingen. In aug. besluiten de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Israël, onder leiding van de Verenigde Staten, hun onderlinge betrekkingen volledig te normaliseren en te gaan samenwerken. De landen spreken van een historische overeenkomst. De drie landen hebben het akkoord de Abraham-akkoorden genoemd. Abraham geldt voor zowel joden als moslims als aartsvader. Onderdeel van de overeenkomst is dat Israël de voorgenomen annexatie van een deel van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever opschort. De VAE is de eerste Golfstaat die diplomatieke banden aanknoopt met Israël, en het derde Arabische land na Egypte en Jordanië. De meeste Arabische landen houden tot dan toe vol dat er pas vrede gesloten kan worden met Israël als dat land de 'bezetting' beëindigt.[12] De Palestijnen voelen zich gepasseerd, verraden, en reageren woedend. Ook Iran en Turkije zijn boos op de VAE.

In september tekenen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten èn Bahrein onder leiding van de Amerikaanse president Trump in Washington de zogenoemde Abraham-akkoorden. Daarmee normaliseren de drie landen hun betrekkingen. De VAE en Bahrein zijn, in tegenstelling tot Egypte en Jordanië, niet in oorlog met Israël geweest, nadat dit land in 1948 onafhankelijk werd. De VAE en Bahrein zijn beducht voor Iran, die zij als de grootste bedreiging voor het Midden-Oosten zien. Op de achtergrond zijn de banden van Israël met enkele golfstaten al jaren aangehaald. — In oktober stemt Soedan ermee in de banden met de Joodse staat te normaliseren. En in december doet een vierde staat met een moslimmeerderheid, Marokko, hetzelfde.

2022

Palestijns-Israëlisch conflict. In Israël en de Palestijnse gebieden zijn in 18 jaar tijd niet zoveel doden gevallen door geweld tussen Palestijnen en Israël: 153 Palestijnen gedood, waarvan 142 tijdens aanvallen op Israëlische burgers; 27 Israëlische burgers gedood, 3 militairen, 1 politieagent. Er werden meer dan 2.500 Palestijnen gearresteerd en ~500 terreuraanslagen verijdeld.[13]

Immigratie. Israël ontvangt 70.000 nieuwe immigranten, wat dat betreft een recordjaar. Ze kwamen uit 95 landen, vooral Rusland en Oekraïne.

2023

Oorlog met Hamas en Islamitische Jihad. In de vroege ochtend van zaterdag 7 oktober, op de laatste (achtste[14]) dag van het Loofhuttenfeest, breken zo'n 3000 strijders van Hamas en Islamitische Jihad onverwacht door de grens van de Gazastrook en vermoorden 1200 personen in Israël, waaronder buitenlandse arbeiders, en ontvoeren 253 naar de Gazastrook: 'operatie Al-Aqsa-vloed'.

Vlakbij de kibboets Re'im, vijf kilometer van de Gazastrook verwijderd, is een muziekfestival aan de gang onder de naam 'Supernova Loofhuttensamenkomst'. Er zijn zo'n 3000 bezoekers. Er wordt gedanst op trancemuziek bij een reusachtig Boeddhabeeld[15]. Een deel van de festivalgangers is onder invloed van psychedelische middelen. Een groep van ongeveer vijftig Hamasleden arriveert in busjes en opent het vuur in alle richtingen. Meer dan 360 feestgangers worden afgemaakt en tientallen worden ontvoerd naar de Gazastrook[16]. Het is de grootste terroristische aanslag sinds de stichting van de staat Israël in 1948.

Daarenboven worden drie Kibboetsen aangevallen. Er worden baby's onthoofd, de buik van een zwangere vrouw opengesneden en andere gruweldaden gepleegd. Een Nederlandse journalist die later beelden van de slachting zag: "Ik heb veel gezien in mijn leven, ben in oorlogen geweest, maar dit is een ander level van horror, alleen te vergelijken met de gruwelen gepleegd door IS en de nazi-beulen. ... het vermoorden en verbranden van baby’s, kinderen, hele gezinnen en vriendengroepen, bejaarden. En telkens die kreet, in triomf: 'Allahu Akbar!' De jubelende terroristen, euforisch als ze weer een kind afschieten. Bellend met hun ouders, huilend van vreugde: 'Mam, ik heb er eigenhandig tien gedood! Hun bloed zit nog aan mijn handen!'"[17] In het gevolg van de strijders komen Gazaanse 'burgers' de huizen van Israëli's plunderen.

Israël is diep geschokt en verklaart de oorlog aan Hamas. Het doel van de oorlog, operatie 'IJzeren zwaarden' genaamd, is Hamas uit te roeien, de gijzelaars te bevrijden en de militaire infrastructuur vernietigen.

Zie ook

Bron

Geschiedenis van Israël, artikel op Wikipedia.nl, geraadpleegd 1 okt. 2016

Voetnoten

  1. 'Shabbat shalom', bericht op Israelity.nl, 12 juli 2014. 
  2. Meer joden emigreren naar Israël, nieuwsbericht op RefDag.nl, 26 dec. 2015.
  3. Na meer dan vijf eeuwen mogen 4000 joden zich weer Spanjaard noemen, nieuwsbericht op NOS.nl, 2 okt. 2015.
  4. Israël’s bevolking is afgelopen jaar aangegroeid tot 8,84 miljoen inwoners, Brabosh.com, nieuwsbericht dd. 20 april 2018.
  5. Eliana Rudee, 5 Biblical Prophecies Fulfilled in 2017 and 5 More Expected in 2018, BreakingIsraelNews.com, 5 kan. 2018.
  6. Nieuwsbericht dd 6 jan. 2018, https://www.timesofisrael.com/israel-compiles-blacklist-of-bds-groups-to-be-barred-from-country/
  7. Opmerkelijk: Israëlische judoka wint goud in Marokko; Israëlisch volkslied en vlag toegelaten, Brabosh.com, nieuwsbericht van 12 maart 2018, naar: Yossi Abouksis, Le judo israélien remporte l’or au Maroc, l’Hatikva et le drapeau d’Israël sont autorisés”, JForum.fr, nieuwsbericht van 11 maart 2018.
  8. Zie https://www.breakingisraelnews.com/104972/record-setting-crowd-at-passover-sacrifice-reenactment/
  9. Biblical Story Land Park Opens in Israel, video, Engels gesproken, geüpload op Youttube.com door i24news op 20 sept. 2018
  10. 250 Israëlische rabbijnen stuurden een dankbrief naar de Amerikaanse president Donald Trump, Brabosh.com, nieuwsbericht van 23 nov. 2019.
  11. Amir Tsarfati: Middle East Update with Pastor Barry Stagner. Youtube.com: Behold Israel, 15 sept. 2020. Vanaf 17 min 30 sec. worden de eisen aan beide partijen vermeld.
  12. https://nos.nl/artikel/2343955-israel-en-emiraten-sluiten-historisch-akkoord-annexatie-westoever-opgeschort.html
  13. Bericht van Joods.nl (@Joods) op Twitter.com, dd. 9 jan. 2023. https://twitter.com/joods/status/1612387932505051137
  14. Het Bijbelse feest duurt 8 dagen. In het huidige Israël duurt het feest 7 dagen. In 2023 was vrijdag 6 oktober de laatste dag van het feest.
  15. Zie https://www.hln.be/buitenland/het-moment-net-voor-het-bloedbad-beelden-tonen-hoe-mensen-onbezorgd-feesten-op-muziekfestival-net-voor-aanval-hamas~a8b08940, bericht van 10 okt. Het filmpje in dit bericht toont het Boeddha-beeld. Zie ook https://www.zoeklicht.nl/nieuws/over-het-occulte-trance-muziekfestival-van-beeri-israel, bericht van 24 okt. 2023.
  16. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbad_op_Supernova_Sukkot_Gathering
  17. Wierd Duk, bericht op Twitter.com, 7 nov. 2023.