Griekenland

Uit Christipedia

Griekenland is een land in het zuiden van Europa en telt zo'n 11 miljoen inwoners (jaar 2015). De hoofdstad is Athene, waar de apostel Paulus het evangelie verkondigde. Verreweg de meeste inwoners zijn lid van de Grieks-orthodox kerk. Het land is 3,2 x zo groot als Nederland en 4,3 x zo groot als België. De officiële landstaal is Grieks. De regeringsvorm is een republiek met een parlementaire democratie.


Naam

De formele naam van Griekenland in het Grieks is Ελλάς (Ellás), waarvan 'Hellas' een internationaal gangbare transliteratie is. Sommige Grieken gebruiken 'Hellas' ook in andere talen ("Welcome to Hellas!") en Grieken noemen zich ook in andere talen wel Hellenen, naar het Griekse woord Έλληνες (Ellenes, uitgesproken als Ellines).

De Nederlandstalige naam Griekenland en verwante namen in veel andere talen komen van het Latijnse Magna Graecia (= Groot Griekenland), waarmee de Romeinen aanvankelijk het door Grieken gekoloniseerde deel van Zuid-Italië en later de volledige door Grieken bewoonde wereld aanduidden. Overigens komt dit woord op zijn beurt wel weer uit het Griekse Γραικός (Graikós) voort, volgens de Griekse filosoof Aristoteles een oude naam voor het Griekse volk.

Land en klimaat

Griekenland heeft veel eilanden, het grootste is Kreta.

Het land heeft een aangenaam klimaat met maar liefst 300 zondagen per jaar. In de zomermaanden wisselt de temperatuur van 24ºC tot 35ºC en waait er een verkoelende zeewind. In de winter (november tot maart) is het een stuk kouder en valt er ook regen en sneeuw.

Eten en drinken

Bekende Griekse voorgerechten zijn:

  • 'tzatziki' (romige yoghurt met knoflook en komkommer)
  • 'taramosalata' (viskuit met olie en aardappelen of oud witbrood).

Ook auberginesalade en gevulde druivenbladeren zijn smakelijke voorgerechten.

Als typische hoofdgerechten zijn onder meer te noemen:

  • 'mousaka' (ovenschotel met gehakt, aardappelen en groente),
  • 'pastitsio' ('taart' van pasta, gehakt en bechamelsaus)
  • gegrild vlees als 'souflaki' of 'gyros'.

Tot besluit van de maaltijd wordt in veel restaurants 'ouzo' geserveerd: een Griekse borrel van anijs. Behalve ouzo zijn er ook diverse Griekse wijnen. Een bekende wijn is de 'retsina'. 'Frappe' is ijskoffie die overdag veel wordt gedronken als dorstlesser.

Varia

Vluchtelingen. - Griekenland heeft tot 2011 meer dan 800.000 vluchtelingen opgenomen.

Huwelijk. - De helft van de huwelijken lijdt schipbreuk (stand 2010).

Abortus. - Jaarlijks worden meer dan 300.000 ongeborenen kinderen door abortus provocatus afgedreven (stand 2010).

Omkoperij komt veel voor in politiek en bestuur (stand 2010).

Aardbevingen. - Griekenland is in Europa het land dat het meest getroffen wordt door aardbevingen.

Levensbeschouwing

Rond 92 procent van de bevolking is grieks-orthodox (stand 2011). De Grieks-Orthodoxe Kerk is staatsgodsdienst. Zij heeft haar bevoorrechte status te danken onder meer aan haar rol bij het behoud van de Griekse nationale identiteit tijdens de eeuwenlange Turkse (Ottomaanse) bezetting. De meer dan tienduizend orthodoxe priesters krijgen elk jaar meer dan tweehonderd miljoen euro salaris van de staat (stand 2011). Griechenland is de enige staat in de wereld, die deze kerkelijke richting tot staatsgodsdienst heeft verklaard.

Er leven in Griekenland ongeveer 120.000 rooms-katholieken (stand 2011). En er zijn ongeveer 30.000 Protestanten, van wie de meesten evangelisch zijn (stand 2011).

1,7% van de bevolking is zonder godsdienstige overtuiging, 0,2 % van de Grieken beschouwen zich als atheist[1].

Geschiedenis

De apostel Paulus schreef meerdere brieven aan gemeenten van God in Griekenland: de beide brieven aan de Corinthiërs, de brief aan de Filippenzen, de beide brieven aan de Thessalonisenzen.

2011: een zware schuldencrisis treft Griekenland. De algemeen-secretaris van de Evangelische Alliantie en vertegenwoordigers van de Grieks-Orthodoxe kerk wijzen zelfzucht als een oorzaak aan[2].

Meer informatie

Artikel Griekenland op Wikipedia.nl.

Bronnen

Griechenland-Krise hat vor allem moralischen Ursachen, artikel op Idea.de, 21 juni 2011.

Artikel Griekenland op Wikipedia.nl. Enige tekst hiervan is verwerkt op 20 april 2016.

Reisinformatie van reisbureau Kras te Ammerzoden, 25 febr. 2016.

Voetnoten

  1. World Christian Encyclopedia, 2001, Oxford University Press. Vol 1: p 314. Aangehaald door het Duitse artikel Griechenland op Wikipedia, geraadpleegd 20 april 2016.
  2. Griechenland-Krise hat vor allem moralischen Ursachen, artikel op Idea.de, 21 juni 2011.