Griep

Uit Christipedia
Influenzavirus

Griep of influenza is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt, dat de luchtwegen infecteert.

Men kan het griepvirus oplopen zonder ziek te worden. Wie het virus heeft, ziek of niet, kan het overdragen aan anderen.

Voorkomen. Per jaar krijgt 5 à 10 procent van de bevolking de griep. Vroeg of laat krijgt vrijwel iedereen de griep. Geschat wordt dat in de periode 1999-2010 een gemiddeld bijna 2.000 mensen per jaar stierven door de griep[1].

Sterftecijfer. In Nederland gaan ongeveer 2800 mensen per jaar dood aan de griep[2].

Griepvaccin

Het vaccin tegen het griepvirus bevat een klein beetje doodgemaakt virus. Na inenting maakt ons lichaam antistoffen aan. Deze zorgen ervoor dat de kans op griep kleiner wordt en, als je toch ziek wordt, je minder ernstig ziek wordt. Deze antistoffen zijn evengoed als de antistoffen die het lichaam aanmaakt als het griepvirus binnendringt.

Doeltreffendheid. Het vaccin voorkomt de griep maar 40 van de 100 ingeënte mensen. Daardoor komt het voor dat iemand na het krijgen van de griepprik toch ziek wordt. Maar zo iemand wordt wel minder ernstig ziek.

Veiligheid. Het vaccin is (anno 2020) een van de veiligste vaccins ter wereld. In Nederland worden de bijwerkingen onderzocht. Ze blijken altijd onschuldig. Een allergische reactie komt zelden voor. Mensen die na een griepprik sterven, sterven niet door de griepprik, zo blijkt uit onderzoek.

Gebruik. Het vaccin wordt al 50 jaar toegediend (anno 2020). Er worden jaarlijks 600 miljoen van gemaakt.

Griepprik

Het vaccin tegen het griepvirus wordt al 50 jaar toegediend (anno 2020). In Nederland worden ieder jaar zo'n 6 miljoen mensen ingeënt. Iedereen boven de 60 jaar wordt jaarlijks opgeroepen voor de griepprik. En iedereen met een kwetsbare gezondheid, zoals mensen met long- of hartproblemen, kan de griepprik gratis krijgen.

In 2019 haalde 53 procent van die groep (60-plussers en kwetsbaren) de griepprik. Aan het begin van de eeuw was dat 75 procent.

In september 2020 werd bericht dat het grootste deel van het zorgpersoneel liever geen griepprik neemt. De vaakst opgegeven redenen waren:

  1. Het vaccin is niet veilig of heeft heftige bijwerkingen.
  2. Ik kan de griep krijgen, ook al heb ik de griepprik gehad.
  3. Ik ben nooit ziek.
  4. Het is beter als mijn lichaam zelf antistoffen aanmaakt tegen het virus

Ad 1. Antwoord: die bewering is onjuist, zie hierboven.

Ad 2. Antwoord: die kans om griep te krijgen bestaat, maar je wordt wel minder ziek.

Ad 3. Antwoord: Vroeg of laat kun je wel de griep krijgen.

Ad 4. Antwoord: het is niet beter in die zin dat de antistoffen beter zijn of dat de weerstand beter is dan na de griepprik.

Een argument pro vaccinatie is, dat zorgmedewerkers met kwetsbare groepen werken. Een zorgmedewerker met het influenzavirus kan een patiënt besmetten. Een ander argument ten gunste van vaccinatie is: de kans dat iemand zowel griep als Covid-19 krijgt, wordt er kleiner door.

Bron

Lotte Kuipers, 4 veelgehoorde argumenten om de griepprik niet te nemen (en of ze kloppen), EenVandaag.AvroTros.nl, 21 sept. 2020. Informatie uit een gesprek met de voorzitter van de Influenzastichting.

Meer informatie

Griep, nl.wikipedia.org

Influenza, VolksgezondheidEnZorg.info. Informatie van de Nederlandse rijksoverheid.

Voetnoot