Intersekse

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Intersekse is een lichamelijk afwijking, waarbij iemand van de ene sekse geslachtskenmerken van de andere sekse heeft. Voorbeelden zijn jongens die in de puberteit vrouwelijk borstgroei krijgen en meisjes of vrouwen die geen baarmoeder of eierstokken hebben.

Naast tweeslachtigheid is er ook van intersekse sprake wanneer iemand blijkens een chromosomenanalyse noch man noch vrouw is[1].

In Nederland zijn 85.000 met een interseksuele afwijking[2]. Elke week worden er kinderen met een intersekse-conditie geboren. Een deel daarvan wordt direct na de geboorte via een operatie geholpen[2].

Historische gebeurtenis

2018. Vanaf eind 2018 kan een Duitser die noch man noch vrouw is als zijnde van een derde geslacht worden geregistreerd in het bevolkingsregister. Een Duitse ethische commissie had gesteld dat het onrechtvaardig is als mensen die op grond van hun lichamelijke kenmerken man noch vrouw zijn, wel als man of vrouw worden geregistreerd[3].

Bron

'Wet aanpassen om transgenders te beschermen', nieuwsbericht op NOS.nl, 6 aug. 2016.

Voetnoten

  1. De Nederlandse Omroepstichting (NOS) vermeldde zo iemand in het nieuwsbericht van 8 nov. 2017: https://nos.nl/artikel/2201825-duitsers-kunnen-binnenkort-kiezen-voor-interseksueel.html
  2. 2,0 2,1 'Wet aanpassen om transgenders te beschermen', nieuwsbericht op NOS.nl, 6 aug. 2016.
  3. Nieuwsbericht van de Nederlandse Omroepstichting (NOS) dd. 8 nov. 2017: https://nos.nl/artikel/2201825-duitsers-kunnen-binnenkort-kiezen-voor-interseksueel.html