Jesaja (profeet)

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jesaja (= Jhwh heeft gered) was een profeet in het land Israël, die leefde in de 2e helft van de 8e eeuw voor Christus. Hij schreef een boek dat bekend staat als het Bijbelboek Jesaja.

Hij was de zoon van een zekere Amoz, die volstrekt niet met de profeet Amos verward mag worden. Hij was een burger van het rijk van Juda en een bewoner van Jeruzalem. Zijn profetische werkzaamheid begon in het laatste jaar der regering van Uzzia. Hij profeteerde voorts onder Jotham, Achaz en Hizkia, opeenvolgende koningen van Juda.

800 — 700 v.C. < Israël 750 — 650 v.C.[1] > 700 — 600 v.C.
EsarhaddonManasseBerodach-BaladanSanheribBerodach-BaladanSalmaneserHizkiaHosea (koning)AchazPekahPekahiaPulJothamMenahemSallumZachariaRezinUzzia

Hij was gehuwd en vader van drie zonen.

Toen de Assyriërs Jeruzalem belegerden en de inwoners trachten te ontmoedigen riepen Jesaja en de koning Hizkia God aan:

2Kr 32:20 Maar koning Hizkia en de profeet Jesaja, de zoon van Amoz, baden om die reden en riepen naar de hemel. (HSV)

De profeet stierf volgens de overlevering de marteldood in de eerste regeringsjaren van Manasse. Hij is doormidden gezaagd in de stam van een Johannesbroodboom; naar dit gruwelijke voorval schijnt Heb. 11:37 te verwijzen.

Heb 11:37 Zij werden gestenigd, in stukken gezaagd, verzocht, met het zwaard vermoord, zij liepen rond in schapevachten, in geitevellen, leden gebrek, werden verdrukt, mishandeld- (TELOS)

Jesaja heeft dus een hoge leeftijd bereikt en wel gedurende meer dan een halve eeuw zijn bediening vervuld. Verder is niets van hem bekend.

Zie ook

Voor naamgenoten van de profeet, zie Jesaja (naam en verwijzing)

Bron

P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Jesaja' is op 19 dec. 2017 verwerkt.

Voetnoot

  1. De jaartallen zijn meerendeels ontleend aan Bijbels ontstaansmodel; tijdbalk Masoreten (Stichting De Oude Wereld, 2009).