Psalmen (boek)/Psalm 22

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Psalm 22 van het Bijbelboek Psalmen (boek) wordt hieronder samengevat en/of een of meer passages worden becommentarieerd.

Samenvatting. David, in verdrukking en doodsgevaar, smeekt God niet ver te zijn en hem uit te redden. Hij tekent zijn ellende en de omringende vijanden. God verhoort hem. Alle einden der aarde zullen die verlossing gedenken en zich tot Jahweh bekeren.

Profetisch. De psalm vertolkt tevens profetisch het lijden van onze Heiland aan het kruis. Hij haalde woorden uit deze psalm aan.

Mt 27:46 Omstreeks het negende uur nu riep Jezus met luider stem de woorden: Eli, Eli, lema sabachthani? Dat is: Mijn God, mijn God, waarom hebt U Mij verlaten? (TELOS)

Joods klaaglied. Hieronder een vertolking van Psalm 22 als een klaaglied bij Jom HaSjoah, de Israëlische herdenking van de Holocaust. De psalm, die begint met 'Mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten?' ('Eli, Eli, lama asavtani' in het Hebreeuws) is altijd de uitroep van verdrukte Joden geweest. Bij dit traditionele gezang (gezongen door Magdalith) worden in de video schokkende beelden uit de Holocaust getoond.