Ramoth

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ramoth (= 'hoogten'), ook geschreven Ramot, is de naam van verscheidene plaatsen in Israël en van een man. De bekendste plaats is Ramoth in Gilead.

De Hebreeuwse naam is רמות, Ramoth. Het is een meervoudsvorm. De betekenis is "hoogten". De naam verwijst naar de volgende plaatsen en persoon:

1. Ramoth, gewoonlijk Ramoth in Gilead, soms ook Rama, vroeger Mizpa en Rama van Mizpa geheten, een Levieten- en vrijstad in Gilead, binnen het stamgebied van Gad.

Ligging van Ramoth in het stamgebied van Gad, bij de grens met Oost-Manasse.

Onder Salamo was zij zetel van een van zijn bestelmeesters. Later was zij als stad van het tienstammenríjk in handen van de Syriërs gevallen, aan wie Achab haar te vergeefs trachtte te ontrukken. Later behoorde zij weer tot Israël. Omdat zij in de oorlogen tussen dit land en Syrië de sleutel van het Overjordaanse genoemd kon worden, waren wederzijds de pogingen voortdurend groot haar te bemachtigen en te heroveren;

Ligging van Ramoth in Gliead

2. Ramoth of Ramath, een stad in het stamgebied van Simeon;

3. Ramoth of Remeth, ook Jarmuth geheten, een Levietenstad in het stamgebied van Issaschar.

4. Een Israëliet ten tijde van Ezra. Hij was met een buitenlandse vrouw gehuwd.

Bronnen

P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Ramoth' is op 13 okt. 2017 verwerkt.

Hebreeuws-Nederlands Lexicon, onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.