Vaccinatie

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vaccinatie is de inenting met een vaccin, een (medisch) preparaat waarmee tegen een ziekte wordt ingeënt.

Vaccinatiegraad. In Nederland geldt een vaccinatiegraad van 95% als een veilige ondergrens tegen de uitbraak van een ziekte waarvoor een vaccin bestaat. Deze graad zorgt voor een goede groepsbescherming. In steden en dorpen in Nederland waar de vaccinatiegraad laag is, is er meer kans op de uitbraak van een ziekte waartegen anders door inenting beschermd is. Wanneer in een klas van 20 kinderen één kind niet ingeënt is en een besmettelijke ziekte krijgt (die door inenting voorkomen had kunnen worden), terwijl de andere (19) kinderen ingeënt zijn, dan kan de ziekte zich in de klas niet verspreiden. De vaccinatiegraad is 95%. Wanneer in een klas van 20 kinderen twee kinderen niet ingeënt zijn, dan is de vaccinatiegraad 90% en is er meer kans op verspreiding en dat dus beide ongeënte kinderen ziek worden. Babies tot 14 maanden lopen het grootste risico.

Meerdere plaatsen in Nederland hebben een vaccinatiegraad lager dan 95%. In Neder-Betuwe bijvoorbeeld is 51,3% van de bevolking ingeënt tegen besmettelijke ziektes, in Urk 54,3%, in Edam/Volendom 81,7% (stand juli 2019), in Bergen 83%, in Castricum 90%.

In sommige plaatsen, als bijvoorbeeld Neder-Betuwe, Urk en Edam/Volendam, spelen vooral godsdienstige redenen een rol. In andere plaatsen, zoals Bergen en Castricum in de provincie Noord-Holland, spelen andere overtuigingen beslissend. Daarom wonen veel anti-vaxxers en 'kritische prikkers', die hun kinderen niet laten als zij het vaccin niet vertrouwen.

In sommige laaggevaccineerde gemeenten zijn uitbraken geweest, zoals mazelen, kinkhoest en in de jaren '70 polio.

Bezwaren tegen vaccinatie

Sommige christenen hebben godsdienstige bezwaren tegen vaccinatie. God bestuurt ons leven, inclusief gezondheid en ziekte. Het is goed om ziekte, wanneer God die in ons leven zendt of toelaat, te bestrijden, al of niet met medicijnen om de pijn te verlichten of de kwaal terug te dringen. Door inenting loopt men echter op Gods handelen, op de weg die God met ons wil gaan, vooruit en dat is niet goed. In reformatorische geloofsgemeenschap zijn relatief veel kinderen die thuis zijn en niet naar een kinderdagverblijf gaan. Ze zijn thuis, omdat moeder (veel) thuis is en/of iemand uit de familie of vriendenkring of buren oppast.

Sommige mensen hebben niet-godsdienstige bezwaren. Zij hebben bijvoorbeeld bezwaren op grond van een antroposofische levensbeschouwing. Op zogenaamde 'Vrije scholen', scholen op anthroposofische grondslag, zitten relatief veel ongevaccineerde kinderen. We hoeven ziekte niet met kunstmatige of chemische middelen buiten de deur te houden. Ziekte heeft ook gunstige gevolgen, zoals de versterking van ons afweersysteem. De kans op een ziekte is klein en de kans op een ernstig gevolg is klein.

Maatregelen

Maatregelen waarvoor door voorstanders van vaccinatie gepleit kunnen worden:

  1. Voorlichting aan en gesprek met ouders die hun kind niet laten vaccineren
  2. Kinderopvangcentra mogen ongevaccineerde kinderen weigeren als de vaccinatiegraad daardoor onder de 95% komt.
  3. Kinderopvangcentra mogen ongevaccineerde kinderen weigeren.
  4. Wettelijke vaccinatieplicht

Vaccinatieplicht

Een wettelijke vaccinatieplicht raakt de integriteit van een mens.

Bron

Tv-uitzending van Een Vandaag, van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), 19 juli 2019. URL: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-19-07-2019/