Warren Wiersbe

Uit Christipedia

Warren Wendel Wiersbe (1929 — 2019) was een Amerikaanse evangelicale predikant, Bijbelleraar en schrijver. Billy Graham noemde hem 'een van de grootste Bijbeluitleggers van onze generatie.'

Hij werd op 16 mei 1929 geboren in Oost-Chicago, in de Amerikaanse staat Indiana. Zijn ouders waren Fred Wiersbe en Gladys Anna Wiersbe-Forsberg. Hij werd een christen toen hij een tiener was en de evangelieboodschap van (de 26 jaar oude) Billy Graham hoorde op een Youth for Christ campagne. Een paar jaar later vroeg de president van Youth for Christ, Torrey Johnson, hem wat hij met zijn leven wilde doen. Wiersbe antwoordde: "Ik wil naar school gaan en een bijbelopleiding volgen en daarna het evangelie prediken." Johnson antwoordde: "Jongeman, vind het ene wat je doet dat God zegent en blijf erbij! Omtrent die tijd schreef Wiersbe later: "Ik had een onverzadigbare honger naar het Woord van God ontwikkeld en ik wilde de Bijbel bestuderen en begrijpen, meer dan wat dan ook in de hele wereld."[1]

Wiersbe studeerde aan de Indiana University in Indianapolis, Roosevelt University, en studeerde in 1953 af aan het Northern Baptist Theological Seminary in Lombard, in de Amerikaanse staat Illinois. In 1951, toen hij nog studeerde aan het seminarie, werd hij tot predikant van de Central Baptist Church benoemd, die hij diende tot 1957.

Van september 1957 tot 1961 was Wiersbe directeur van de Literatuurafdeling van Youth for Christ International. Van 1961 tot 1971 was hij predikant van de Calvary Baptist Church of Covington in de staat Kentucky. De kerk trok gelovigen uit Ohio, Indiana en Kentucky aan en groeide in ledental. Zijn zondagpreken werden uitgezonden door het radioprogramma "Calvary Hour" op een lokaal radiostation in Cincinnati.

Van 1971 tot 1978 diende hij de bekende Chicago's Moody Church en zette hij zijn radio-bediening voort. Van augustus 1979 tot maart 1982 schreef hij onder de naam Eutychus X tweewekelijks voor het tijdschrift Christianity Today. In dezelfde jaren gaf hij les in praktische theologie aan de Trinity Evangelical Divinity School in Deerfield, Illinois en schreef hij cursusmateriaal.

Van 1971 tot 1983 was hij bestuurslid van de Slavic Gospel Association (SGA), waarvan tien jaar als voorzitter van de raad van bestuur. Van 1980 tot 1990 werkte hij als Bijbelleraar voor de radiozender Back to the Bible en diende er de laatste zes jaar als algemeen directeur.

In 1995 werd Wiersbe Writer in Residence op de Cornerstone University in Grand Rapids, Michigan, en Distinguished Professor of Preaching ('Eminent Hoogleraar in de preekkunde') op het Theological Seminary Grand Rapids.

Zijn lievelingsvers uit de Bijbel was Ps. 33:11[2].

Ps 33:11  Maar de raad van de HEERE bestaat voor eeuwig, de gedachten van Zijn hart bestaan van generatie op generatie. (HSV)

Warren Wiersbe was sinds 1953 getrouwd met Betty Warren, met wie hij vier kinderen kreeg: David, Carolyn, Robert en Judy[1].

Hij ontsliep op 2 mei 2019, 89 jaar oud, twee weken vóór zijn 90ste verjaardag.

Boeken

Hij schreef meer dan 150 boeken, onder andere:

 • “BE” Bible commentary series. Een commentaar op vrijwel alle Bijbelboeken.
 • The Wiersbe Study Bible (2019).
 • Be Myself: Memoirs of a Bridgebuilder. Autobiografie.
 • Elk hoofdstuk apart (2003).
 • De namen van Jezus (2000).
 • In Gods dienst (2003). Voor dienaars van God.
 • Dus dat is nu een christen (1999).
 • De duivel ontmaskerd (2009). Over de duivel en hoe wij met een geestelijke wapenrusting tegen zijn listen kunnen standhouden.
 • Hoofdstuk voor hoofdstuk door de Bijbel (2017).
 • 365 dagen Groeien in het Woord (2011). Bijbels dagboek.
 • 365 dagen Leven uit de Psalmen (2016). Bijbels dagboek.
 • Blijdschap (1997). Over de brief aan de Filippenzen.
 • De brief aan de Romeinen (2016).

Gezegden

Enkele gezegden van Warren Wiersbe:

“If you want to enjoy the rainbow, be prepared to endure the storm.” ("Als je wilt genieten van de regenbouw, wees dan bereid om de storm te doorstaan".)

"You can never be too small for God to use, only too big." ("Je kunt nooit te klein zijn om door God gebruikt te worden, alleen te groot".)

"God doesn't bless us just to make us happy; He blesses us to make us a blessing." ("God zegent ons niet alleen om ons gelukkig te maken; Hij zegent ons om ons tot een zegen te maken".)

“The joy of Bible study is not learning something abstract. The joy of Bible study is seeing your life changed!” ("De vreugde van Bijbelstudie is niet het leren van iets abstracts. De vreugde van Bijbelstudie is zien dat je leven is veranderd!")

"If you look to others you will be distracted, if you look to yourselves you will be discouraged, but if you look to Christ you will be delighted.” (Als je naar anderen kijkt zul je afgeleid worden, als je naar jezelf kijkt zul je ontmoedigd raken, maar als je naar Christus kijkt zul je verlicht worden".)

Bronnen

Warren W. Wiersbe, artikel op en.wikipedia.org. Tekst hiervan is vertaald en verwerkt op 4 mei 2019.

Jonathan Peterson, Dr. Warren Wiersbe (1929-2019), Biblegateway.com, 3 mei 2019.

Reacties op Twitter.com na het overlijden van Wiersbe.

Voetnoot

 1. 1,0 1,1 Bible Scholar & Author Warren Wiersbe, ‘the Pastor’s Pastor,’ Dies at 89, nieuwsbericht op BlackChristianNews.com, 3 mei 2019.
 2. Jonathan Peterson, Dr. Warren Wiersbe (1929-2019), Biblegateway.com, 3 mei 2019.