Zuid-Soedan

Uit Christipedia
Zuid-Soedan, ook geschreven Zuid-Sudan, is een land in Afrika, dat in 2011 ontstaan is door afsplitsing van Soedan. Het telt 11,3 miljoen inwoners (2013). De hoofdstad is Juba (Djoeba).
Zie ook het land in Afrika op Google Maps.

Zuid-Soedan is overwegend christelijk, Soedan is islamitisch. De grens met Soedan is omstreden. Het grensgebied bevat olievelden.

Na de afsplitsing van het noordelijke Soedan heeft het land als zelfstandige natie maar weinig perioden van rust en vrede gekend. Het overheidsapparaat is zwak en tussen verschillende bevolkingsgroepen heerst spanning (anno 2016).

Geschiedenis

2011: Op 9 juli scheidt het overwegend christelijke zuiden van Soedan zich officieel af van het islamitische noorden, op basis van een akkoord uit 2005. Nederland heeft Zuid-Soedan direct na de onafhankelijkheidsverklaring erkend als zelfstandige staat.

Zuid-Soedan is straatarm en moet van de grond af worden opgebouwd. Weliswaar zijn er oliereserves, maar op een deel daarvan maakt ook het noorden aanspraak. Dat kan een bron van nieuwe conflicten worden, evenals als het preciese verloop van de grens. Zevenduizend VN-militairen moeten de rust handhaven.

2013: in december 2013 breekt een stammenoorlog uit tussen tussen aanhangers van president Salva Kiir en zijn voormalige vice-president Riek Machar. Deze burgeroorlog begon nadat president Kiir zijn oude rivaal Machar had beschuldigd van het beramen van een staatsgreep. Machar ontvlucht de hoofdstad Juba. In de twee jaar erna komen tienduizenden mensen om het leven en zo'n 2,3 miljoen mensen slaan op de vlucht. De aanhangers van Kiir behoren tot de Dinka-stam, die van Machar tot de Nuers. 

2015: in augustus sluiten Kiir en Machar onder grote internationationale druk op papier vrede, maar dit maakt geen eind aan de strijd.

2016: In april neemt rebellenleider Riek Machar plaats in een eenheidsregering onder leiding van Salva Kiir. Hij is weer terug als vice-president. De nieuwe eenheidsregering probeert de rust in het land te herstellen. In de drie voorafgaande jaren woedde een bloedige burgeroorlog tussen het leger van Kiir en de rebellen van Riek Machar. In juni 2016 zijn Machars rebellen nog niet opgenomen in het regeringsleger, een belangrijke voorwaarde in het vredesakkoord. In juli breekt het conflict opnieuw uit.

Bron

Duizenden vluchten uit hoofdstuk Zuid-Sudan, vrees voor nieuwe oorlog, nieuwsbericht op NOS.nl, 11 juli 2016.

'Zeker 100 doden' na gevechten in hoofdstad Zuid-Sudan, nieuwsbericht op NOS.nl, 9 juli 2016.